top of page

Å gjøre det rette

Å kjøpe inn verktøy og materialer er ikke lett. Vi må velge leverandører vi kan stole på, og leverandørene må få tillit til oss så de kan gi oss kreditt. Dessuten er korrupsjon et stort problem i Tsjad, og vårt prosjekt skal følge norske standarder for ryddighet og god dokumentasjon. Skogvoktere og saksbehandlere ønsker å bruke sin posisjon til å få litt ekstra, men Ousmane og hans venn Nassar som er advokat sørger for at alt foregår på rett måte.

Først forsøkte vi å overføre penger som ble tatt ut i kontanter for betaling i butikker – mot kvittering selvsagt. Men dette ble for vanskelig. Det endte med at Ousmane tok med seg de to viktigste leverandørene til banken, og i løpet av en hel formiddag klarte de å få ut bankkontonummer med IBAN og BIC slik at vi kan overføre penger direkte. Du verden for en lettelse. Nå kan jernvarehandleren i tillegg til sine egne varer selge oss lastebiltransport, murstein og mye annet. Han får nok bra omsetning i butikken sin i år.

Det er viktig for prosjektet vårt å ha forutsigbarhet i økonomien. Vi setter stor pris på om du går inn på ocl.lojal.no og registrer deg som skolefadder med fast beløp hver måned. Det er også mulig å vippse direkte på #696904

I neste reisebrev vil du få se noen fantastiske bilder fra en dugnad som man ikke skulle tro var mulig.

3.jpg

Her er solcellepaneler og andre kostbare varer lastet opp for transport fra storbyen Sarh til prosjektområdet i Maïrom.

33_edited.jpg

Så må bilen klargjøres for utfordringen.

333_edited.jpg

Murstein, forskalingsmatrerialer og armeringsjern. Det skal kjøpes inn og fraktes. Vi kan ikke kjøpe mer enn vi til enhver tid har råd til, men det er viktig å få alt dette ut på byggeplassen mens det er tørketid. Når regnet kommer blir veiene helt uframkommelig. Da er kano eneste framkomstmiddel og det duger ikke for slike varer. Derfor er det viktig at vi får inn midler raskt så arbeidet ikke stopper opp.

3333_edited.jpg

Her telles det opp bøtter, trillebårer, spader og hakker som er gitt av av personer i Norge i form av «julegaver med mening». Plogen til venstre var ikke til vårt prosjekt.

33333_edited.jpg

Dette er gutta fra firmaet «Établissement la grâce» (etablering av nåde) som driver med brønnboring. De har med alt utstyr og alt personell de trenger i denne bilen. Jobben ble gjort på en effektiv og god måte, og regningen er betalt. Man kan vel ikke si at alt er helt i henhold til norsk standard her, men brønnboring har de greie på.

3333333.jpg

Klemmer, murbøtter, sager, vannpumpe, vinkel og vater. Behovet er nøye vurdert.

33333333.jpg

Den dyreste varen er sement. I løpet av noen uker nå bør vi få kjøpt inn alt vi sementen vi trenger for hele prosjektet.

333333333.jpg

De som er god i Fransk forstår kanskje hva vi betaler for her? Sluttsummen denne dagen var på 1,4 millioner CFA. Del summen på 62 så har du norske kroner.

bottom of page